Автор:  CTV NewsНяколко организации за защита на евреите осъдиха в

...
Автор:  CTV NewsНяколко организации за защита на евреите осъдиха в
Коментари Харесай

Председателят на канадския парламент се извини за нациста, аплодиран от Зеленски и Трюдо

Автор:  CTV News

Няколко организации за отбрана на евреите осъдиха в неделя членове на Народното събрание за това, че са приветствали на крайници мъж, който се е сражавал в нацистка част по време на Втората международна война.

По време на визитата на украинския президент Володимир Зеленски в Отава в петък депутатите уважиха в Камарата на общините 98-годишния Ярослав Хунка, който се е сражавал в Първа украинска дивизия.

Хунка беше поканен от ръководителя на Народното събрание Антъни Рота, който го показа по следния метод:

" Много съм горделив да кажа, че той е от Норт Бей и от моя регион Ниписинг-Тимискаминг ". Той е украински воин, канадски воин и ние му благодарим за цялата му работа. "

Депутатите приветстваха, а Зеленски подвигна пестник в символ на благодарност, до момента в който Хунка поздравяваше от галерията по време на две обособени аплодисменти.

Първа украинска дивизия е известна още като дивизия Waffen-SS Галиция или 14-та дивизия SS Waffen, доброволна част, която е била под командването на нацистите.

Центърът за проучване на Холокоста " Приятели на Симон Визентал " излезе с изказване в неделя, в което се споделя, че дивизията " е виновна за всеобщото ликвидиране на почтени цивилни жители с невъобразимо равнище на грубост и преднамереност ".

Ярослав Хунка, вдясно, чака идването на украинския президент Володимир Зеленски в Камарата на общините в Отава в петък, 22 септември 2023 година Няколко организации за отбрана на евреите осъдиха в неделя депутатите за това, че бурно са приветствали човек, който се е сражавал за нацистка част по време на Втората международна война.

" Дължи се опрощение на всеки оживял от Холокоста и деец от Втората международна война, който се е сражавал с нацистите, и би трябвало да се даде пояснение по какъв начин това лице е влезнало в свещените зали на канадския парламент и е получило самопризнание от ръководителя на Камарата и бурни аплодисменти ", се споделя в изказването.

В късния следобяд в неделя Рота направи изказване, в което споделя, че в петък е разпознал лице в галерията и че " след това е получил повече информация, която ме кара да скърбя за решението си да го направя ".
Искам да поясня, че никой, в това число сътрудниците парламентаристи и делегацията на Украйна, не е знаел за желанието ми или за моите мнения, преди да ги направя. Искам особено да поднеса най-дълбоките си извинения на еврейските общности в Канада и по света. "

От изказването не излиза наяве защо се извинява Рота, в него не се загатва името на Хунка, нито се дават детайлности за това каква информация е научил за него от петък насам.

 

Главният изпълнителен шеф на Б'най Брит Канада Майкъл Мостин съобщи, че е възмутително, че Народното събрание е отличил някогашен член на нацистко поделение, като сподели, че украинските " ултранационалистически идеолози ", които са били доброволци в дивизия " Галиция ", " са мечтали за етнически хомогенна украинска страна и са подкрепяли концепцията за етническо пречистване ".

" Разбираме, че следва опрощение. Очакваме свястно опрощение. Парламентът дължи опрощение на всички канадци за това безсрамие, както и в детайли пояснение по какъв начин е допустимо това да се случи в центъра на канадската народна власт ", съобщи Мостин.

Центърът за Израел и еврейските въпроси, който съставлява еврейските федерации в цялата страна, съобщи, че е надълбоко смутен от случая.

" Канадската еврейска общественост стои твърдо на страната на Украйна във войната ѝ против съветската експанзия. Но не можем да останем безмълвни, когато закононарушенията, осъществени от украинци по време на Холокоста, се изпират пред очите ни ", се споделя в изказване на групата, оповестено в неделя в X, прочут преди като Twitter.

Членовете на Народното събрание от всички партии станаха на крайници, с цел да приветстват Хунка. Говорител на федералните консерватори съобщи, че партията не е била осведомена с историята му по това време.

Във второ документално изказване, оповестено късно в неделя, водачът на консерваторите Пиер Поилиере хвърли виновността в краката на министър-председателя Джъстин Трюдо.

" Никой от парламентаристите (освен Джъстин Трюдо) не е имал опция да ревизира предишното на този човек, преди той да бъде показан и почетен на трибуната на Камарата на общините. Без предизвестие или подтекст беше невероятно който и да е парламентарист в залата (освен господин Трюдо) да знае за това мрачно минало ", сподели Поилиере.

Говорител на канцеларията на министър-председателя повтори изказванието на Рота, че единствено той е поканил Хунка.

" Парламентът и кабинетът на ръководителя на Народното събрание са самостоятелни от министър-председателя и кабинета на министър-председателя ", съобщи Мохамед Хюсеин в документално изказване в неделя.

" Председателят на Народното събрание имаше свое лично систематизиране на местата за гостите по време на петъчното послание, които бяха избрани само от ръководителя на Народното събрание и неговата канцелария. "

Лидерът на НДП Джагмит Сингх съобщи в изказване в неделя вечерта, че също споделя възмущението относно " лицето, удостоено с бурни аплодисменти ", като добави, без да посочва името на Хунка, че той не е бил посетител на партията и НДП не са знаели за неговата " връзка с нацисткия режим ".

" Това събитие нанесе щета на еврейската общественост и аз скърбя за това ", сподели Сингх. " Всички ние би трябвало да се противопоставим дружно на надигащата се вълна от антисемитизъм. "

Паметниците в чест на Първа украинска дивизия провокираха разногласия през последните години.

През 2021 година скулптура на украинския боен водач Роман Шухевич и монумент на бойците от дивизията Вафен-СС " Галиция " в Едмънтън бяха поругани от човек, който ги изрисува със спрей с думите " Действителен нацист ". Тогава организацията " Приятели на центъра " Симон Визентал " съобщи, че от десетилетия се застъпва за тяхното унищожаване.

През 2020 година монумент на дивизията Вафен-СС " Галиция " в Оуквил, щата Онтарио, беше обруган по сходен метод.

Решението за приемане на украински имигранти, които са служили в дивизията SS Waffen в следвоенния интервал, е противоречиво, като еврейските групи настояват, че те не би трябвало да бъдат допускани в страната.

Международният боен арбитражен съд в Нюрнберг афишира Секретен сътрудник за незаконна организация, като включва в тази декларация и Секретен сътрудник Вафен.

През 1945 година дивизията Waffen-SS Галиция се предава на английската войска, а през 1947 година малко над 8000 души са преместени в Обединеното кралство.

През 1950 година федералният кабинет взема решение да позволи на украинците, живеещи в Обединеното кралство, да дойдат в Канада " без значение от службата им в немската войска, при изискване че са възможни по различен метод ". Тези украинци следва да бъдат подложени на специфична инспекция за сигурност, само че не следва да бъдат отхвърляни на съображение службата им в немската войска ".

През 1985 година тогавашният министър-председател Брайън Мълрони приканва за основаването на кралска комисия, която да изследва дали Канада се е трансформирала в леговище за военнопрестъпници.
Комисията " Дешене " открива, че по това време в Канада живеят към 600 някогашни членове на дивизията Waffen-SS " Галиция ". Но арбитър Жул Дешене декларира, че участието в дивизията единствено по себе си не съставлява военно закононарушение.

 

Инфо: CTV News

Превод: " Гласове "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР